Γ' ΤΑΞΗ 2021-22

Στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς  «ονειρευτήκαμε» με τα παιδιά του Γ2 ένα ταξίδι μέσα στην «αγκαλιά» του Ελληνισμού έτσι όπως αυτός ζει όχι μόνο στα όρια της Ελλάδας, αλλά στα μήκη και πλάτη της γης, με έμφαση ωστόσο στον Ελληνισμό της Κύπρου.
 
Τα εμπόδια πολλά, ο.. ιός προσπάθησε πολλές φορές να ..ανακόψει αυτό μας το ταξίδι. Έλα,  όμως, που οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες! Έτσι, με πολύ κόπο προσωπικό και ώρες προσπάθειας, τα παιδιά μας  κατάφεραν να ολοκληρώσουν και αυτό το εγχείρημα στο πλαίσιο του διαγωνισμού « Ελλάδα- Κύπρος- Ομογένεια» που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
 
Η συμμετοχή του σχολείου μας έχει τη μορφή ιστοσελίδας, με κατοχυρωμένο domain name για δύο χρόνια. Αυτό μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να την  εμπλουτίζουμε και την προσπάθειά μας αυτή να μπορούν να την δουν όλοι. 
 
Σας προσκαλώ να … σερφάρετε στην ιστοσελίδα μας και να χαρείτε μαζί μας. 
 
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Aθανασία Μπαλαδήμα
 
Το link της είναι το:  https://ellada-kypros-omogeneia.gr/index.php
 

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας των τμημάτων Γ1 και Γ2, και με αφόρμηση την ενότητα πυ πραγματεύεται το δίπολο"Πόλεμος- Ειρήνη", ανατέθηκαν στους μαθητές/τριες δημιουργικές εργασίες, είτε σε ατομικό , είτε σε ομαδικό επίπεδο..
Οι εν λόγω εργασίες μπορεί να έχουν τη μορφή αφίσας, κολάζ, ζωγραφικής, δημιουργικής γραφής ,μέσα από σύνθεση ποιημάτων και κειμένων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/ τριών στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της ειρήνης και του καθημερινού αγώνα για την επίτευξή της.
Επιπροσθέτως,δόθηκε και το έναυσμα σε κάποιες μαθήτριες που φέρουν ονόματα , τα οποία εξεικονίζουν αξίες πανανθρώπινες , όπως αυτή της Ειρήνης, της Αρετής, της Ελευθερίας, κ.α , να συνθέσουν, ομαδικά, ένα διάλογο σχετικό με τη σχέση αυτών των αξιών....
Κατ' αυτό τον τρόπο , θα προσεγγίσουν βιωματικά τις εν λόγω πανανθρωπινες αξίες..
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αμαλία Ζορμπά
Παρακάτω, θα δείτε κάποιες απ' αυτές τις δημιουργίες...
  • Ποίημα: Πόλεμος & Ειρήνη
  • Ακολουθεί αφίσα για το ρατσισμό και την ειρήνη των Μαθητριών Καστώρη Αικατερίνης, Δήμητρας Μακρή και Εύας Μουχτή (Γ1)
 Neoelliniki glossa
 

 


 

 Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές /τριες των τμημάτων Γ1 και Γ2, προσκλήθηκαν και προκλήθηκαν να αποτυπώσουν και να αισθητοποιήσουν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα μείζονα και επίκαιρα θέματα του πολέμου και της ειρήνης και του ρατσισμού.

Η ανταπόκριση των μαθητών /τριών υπήρξε θετική , καθώς , είτε σε ατομικό , είτε σε ομαδικό επίπεδο, συνέθεσαν αφίσες, κολάζ, έργα ζωγραφικής , πλαισιωμένα με σκέψεις και αποφθέγματα σοφών ,ή δικής ς τους έμπνευσης για τα εν λόγω θέματα, είτε ακόμα και με αυτοσχέδια ποιήματα, αναδεικνύοντας και ξεδιπλώνοντας τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αμαλία Ζορμπά

"Δείγματα γραφής" των παραπάνω δημιουργιών παρατίθενται παρακάτω.

collage

 

 


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας των τμημάτων Γ1 και Γ2, με αφόρμηση το αφήγημα της Μέλπως Αξιώτη, "Η ψυχή του νησιού", το οποίο πραγματεύεται τους προβληματισμούς που γεννιούνται απ την τουριστική ανάκαμψη της Μυκόνου στη δεκαετία του 60 και τη νέα συνθήκη που διαμορφώνεται, δόθηκε στους μαθητές/τριες των εν λόγω τμημάτων ένα φύλλο εργασίας.

Σ' αυτό, συμπεριλαμβάνεται και μια ψηφιακή εργασία, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να δημιουργήσουν μια παρουσίαση(power point), η μια αφίσα ή ένα video για την προβολή του τόπου τους.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Αμαλία Ζορμπά

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε "δείγματα γραφής" τέτοιων εργασιών.

Video για το Περιστέρι Καλογεροπούλου Ιωάννα (Γ2)

ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες για την Αλβανία της Μέτα Σαμάνθας (Γ2)

Αφίσα για τον Εύξεινο Πόντο του Μάλλιου Δαμιανού (Γ1)

Παρουσίαση για το Γύθειο των μαθητριών Παλαιοπάνου Ειρήνης & Μαριάννας (Γ2)

Εργασία για την Κύθνο της μαθήτριας Καλορίτη Αγάπης (Γ1)


Στο πλαίσιο του μαθήματος "Ελένη" του Ευριπίδη, το οποίο τη φετινή σχολική χρονιά διδάσκω στο Γ3 τμήμα, επιχειρήθηκε, σε συνεργασία με τους μαθητές και μαθήτριες του εν λόγω τμήματος, μια ελεύθερη διασκευή της 5ης σκηνής του Β επεισοδίου της συγκεκριμένης τραγωδίας.

Υπήρξε μια ενδιαφέρουσα , δημιουργική κι ευρηματική διαδικασία τροφοδότησης και ανατροφοδότησης, η οποία οδήγησε στο αποτέλεσμα της ελεύθερης αυτής διασκευής.

Στόχος είναι το παιγνίδι ρόλων και η θεατρική απόδοση από μαθήτριες και μαθητές του εν λόγω δρωμένου, προκειμένου να λειτουργήσει βιωματικά μέσα τους, ταυτιζόμενοι με τους ήρωες και συναισθανόμενοι τον "έλεο" και το"φόβο", που ανοίγουν το δρόμο προς την "κάθαρση".

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αμαλία Ζορμπά

Ελεύθερη διασκευή της 5ης σκηνής του Β Επεισοδίου της "Ελένης" του Ευριπίδη

 


«Μία φορά κι ένα καιρό ήταν ο.... κορωνοϊός..», αυτός που έβαλε στόχο –και τον πέτυχε- να μας ταλαιπωρήσει, να μας φοβίσει, να μας απομακρύνει, να μας … διαχωρίσει, να μας κλέψει το φως και την ελπίδα.

Όμως η ελπίδα δεν πεθαίνει και πόσο μάλλον όταν συμμαχούν μαζί της τα παιδιά..

Κάπως έτσι ονειρεύτηκε την περιπέτεια των δύο τελευταίων ετών η κ. Αμαλία Ζορμπά, Φιλόλογος του σχολείου μας και εμπνεύστηκε το πρωτότυπο παραμύθι της. Μαζί της «συμμάχησε» και η κ. Αθανασία Μπαλαδήμα και «έντυσε» αυτή την ιστορία με εικόνα.

Η μουσική που συνοδεύει την προβολή είναι ο « Μικρός πρίγκιπας» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαδήμα Αθανασία

Εδώ μπορείτε να δείτε το video.