Αποχαιρετώντας τα παιδιά της Γ' Γυμνασίου

Σχολικό έτος 2016-17

Την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29/05/2017, επιμελήθηκε η κ. Μπαλαδήμα Αθανασία.

Πέρασε ο καιρός, ταξίδι αλλιώτικο...

-------------------------------

Πέρασε ο καιρός και ένα ταξίδι αλλιώτικο έφτασε στο τέλος του. Απίστευτο σας φαίνεται! Δεν το χωράει το μυαλό σας! Μα είναι αλήθεια! Ακολουθώντας τη ροή του διαβατάρη χρόνου φτάσατε στο τέλος ακόμα μιας σχολικής χρονιάς, της τελευταίας για σας στο Γυμνάσιο.

Τελειόφοιτοι μαθήτριες και μαθητές τώρα γυρνάτε πίσω και θυμάστε. Ξετυλίγετε το μεγάλο κουβάρι των αναμνήσεων. Θυμάστε όταν πριν από τρία χρόνια είχατε πρωτοέρθει στο 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου .  Κάποιων η καρδιά  χτυπούσε πολύ δυνατά! Φόβος, αγωνία, λαχτάρα και ένα σωρό ερωτηματικά για το τι θα συναντήσετε. Για κάποιους άλλους πάλι τα συναισθήματα της χαράς και της ανυπομονησίας κυριαρχούσαν. Πώς να γινόταν διαφορετικά, αφού είχατε μεγαλώσει;

Ο καιρός όμως πέρασε, κύλησε σαν ρυάκι και τώρα βρίσκεστε στο τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας  αυτού του σχολείου. Όλοι το γνωρίζουμε: «Κάθε αρχή έχει και ένα τέλος».

Η συγκίνησή σας μεγαλώνει και οι αναμνήσεις σας γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Τι να πρωτοθυμηθείτε; Τις όμορφες στιγμές που περάσατε παρέα όλα τα παιδιά; Τα παιχνίδια, τις εκδρομές σας, τις σκανταλιές που κάνατε στα διαλείμματα, τις αγωνίες και τις συγκινήσεις που μοιραστήκατε, τους μικροτσακωμούς που είχατε; Όλες αυτές οι αναμνήσεις της τρίχρονης πορείας σας θα μείνουν για πάντα βαθιά χαραγμένες στις καρδιές όλων των τελειοφοίτων, σαν φυλαχτό που κανείς δεν μπορεί να τους πάρει!

Αποχαιρετώντας το Γυμνάσιο, μια καινούρια σελίδα από το άγνωστο βιβλίο της ζωής ανοίγεται μπροστά σας! Προχωρώντας στη ζωή ξέρετε ότι θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες! Νιώθετε όμως έτοιμοι να ανεβείτε στο επόμενο σκαλοπάτι της εκπαίδευσης με σιγουριά. Έχετε στις αποσκευές σας τα κατάλληλα εφόδια και αυτό το χρωστάτε στους  δασκάλους σας .

Σήμερα, συνειδητοποιείτε πλέον πως η πόρτα του Γυμνασίου κλείνει και ανοίγει μια άλλη , αυτή του Λυκείου. Γνωρίζουμε όλοι πως, για να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να αγωνιστούμε , να προσπαθήσουμε. Σκεφτόμαστε το αύριο και ψάχνουμε την ουσία. 

Με πίστη στο Θεό και με δύναμη θα προχωρήσουμε προς τον δρόμο της επιτυχίας για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας!

Τώρα που ο καθένας θ? ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει για αλλού, σας  ευχόμαστε η μελλοντική σας πορεία να είναι τόσο όμορφη όπως και τα χρόνια σας στο Γυμνάσιο.

Υποσχεθείτε ,κυρίως στον εαυτό σας, πως θα  προσπαθήσετε για ένα πετυχημένο μέλλον.

Καλό σας ταξίδι στην γνώση!

Για να δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης πατήστε εδώ και εδώ

 

 

Σχολικό έτος 2015-16

Την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11/05/2016, επιμελήθηκε η κ. Μπαλαδήμα Αθανασία.

Ποίημα που αφιερώθηκε στα παιδιά της Γ΄.

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣprogram

 

 

 

<<Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ  ΣΤΑ  ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ>>

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Θα σας παρουσιάσουμε ένα απόσπασμα από τη ραψωδία<< θ>> της Οδύσσειας του Ομήρου. Η ραψωδία αυτή αναφέρεται στην άφιξη του Οδυσσέα στη χώρα των Φαιάκων, στη φιλοξενία του από τη Ναυσικά, τη βασιλοπούλα, από τον Αλκίνοο και την Αρήτη οι οποίοι βασιλεύουν σ΄ αυτή τη χώρα. Αυτή τη στιγμή ο Οδυσσέας οδηγείται από τη Ναυσικά στο παλάτι, ας τους ακολουθήσουμε?.

ΝΑΥΣΙΚΑ

Ξένε, πως σου φάνηκε η πόλη μας;

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Να πω την αλήθεια έμεινα έκθαμβος από την παραμυθένια λάμψη και τον πλούτο του παλατιού σας, καθώς και από την ευφορία του κήπου!

ΝΑΥΣΙΚΑ

Χαίρομαι! Από  ?δω είναι οι γονείς μου, ο βασιλιάς Αλκίνοος και η βασίλισσα Αρήτη .Αυτός είναι ένας ξένος ο οποίος βρέθηκε δίπλα στον ποταμό την ώρα που παίζαμε με το τόπι.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Γονατιστός πέφτω στα πόδια σας βασιλιά και βασίλισσά μου? θα σας παρακαλέσω να με δεχτείτε στο παλάτι σας και να με φιλοξενήσετε μέχρι να φύγω για την πολυπόθητη πατρίδα μου.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Ξένε, θα σε φιλοξενήσουμε όσο θες. Πρώτα, όμως, θα σε προσκαλέσω σε δείπνο και ύστερα θα σε ρωτήσω για την ταυτότητά σου.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Ύστερα από λίγο το δείπνο ετοιμάζεται, οι καλεσμένοι έρχονται στο παλάτι και παίρνουν τη θέση τους στο τραπέζι. Ο αοιδός Δημόδοκος τραγουδάει ένα απόσπασμα από τον πόλεμο της Τροίας.

"Το τραγούδι του πολέμου"  Ψαραντώνης/ΧαΪνηδες

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Κόρη ,φέρε  μια κανάτα από το καλύτερο κρασί που έχουμε!

ΚΕΛΑΡΙΣΣΑ

Λυπάμαι που θα σας το πω βασιλιά μου αλλά το κρασί που είχαμε διαθέσιμο τελείωσε?

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Τότε φέρε το πιο παλιό κρασί  από το κελάρι!

ΚΕΛΑΡΙΣΣΑ

Βασιλιά μου, ένας καλεσμένος, μεθυσμένος από το κρασί, άνοιξε όλα τα βαρέλια με αποτέλεσμα να χυθεί όλο το κρασί στο πάτωμα!

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Τότε φέρε μας κάτι να πιούμε με τον ξένο και κάτι εκλεκτό να φάμε.

ΚΕΛΑΡΙΣΣΑ

Αμέσως!

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Ξένε, καλωσόρισες στη χώρα μας?. στην υγειά μας!

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Ενώ ακούγεται το τραγούδι του Δημόδοκου ο ξένος αρχίζει να θρηνεί σκεπάζοντας  το πρόσωπό του με το πανωφόρι του.

<<Τρωικός πόλεμος >> video

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Γιατί θρηνείς ξένε; Δεν είναι όλα ωραία; Σε στενοχωρεί κάτι; (σηκώνεται όρθιος και δείχνει την αναστάτωσή του).

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Όχι βασιλιά μου, όλα είναι τέλεια! Μόνο το τραγούδι του Δημόδοκου? να μου θυμίζει τον πόλεμο της Τροίας, τα παθήματά μου αλλά και το νόστο μου.

ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ

Ξένε αν σε στενοχωρεί το τραγούδι μου τότε με μεγάλη μου χαρά να το σταματήσω.

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ

Όχι Δημόδοκε μη σταματάς το τραγούδι σου? ο ξένος άμα θέλει ας αποχωρήσει από το δείπνο.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Ας ηρεμήσουμε όλοι! Προτείνω να κατέβουμε στην αγορά και να πραγματοποιήσουμε τους αθλητικούς αγώνες.

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ

Καλή ιδέα!

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Μετά από τις προετοιμασίες για τους αγώνες όλοι συγκεντρώνονται στην αγορά.

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Ας αρχίσουν οι αγώνες. Θα διαγωνιστούν οι αθλητές σε πολλά αθλήματα. Ο ξένος όταν γυρίσει στην πατρίδα του θα διηγείται στους συμπατριώτες του με θαυμασμό και νοσταλγία αυτούς τους εξαίσιους αγώνες!

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Αρχίζει η διεξαγωγή των αγώνων. Πρώτο άθλημα το τρέξιμο.

<<Ολυμπιακοί αγώνες>> video

ΚΛΗΤΟΝΗΟΣ

Βγήκα πρώτος στο τρέξιμο! Με στεφάνωσαν με στεφάνι αγριελιάς! Τώρα η οικογένειά μου θα είναι περήφανη για μένα!

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Στη συνέχεια έ χουμε την ανελέητη πάλη!

ΕΥΡΥΑΛΟΣ

Εγώ νίκησα τους πιο γενναίους άνδρες ? τώρα όλοι με φοβούνται.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Σειρά έχει ο δίσκος?

ΛΑΟΔΑΜΑΣ

Εγώ ο γιός του Αλκίνοου είμαι ο καλύτερος πυγμάχος! Ξένε, έλα να αγωνιστείς κι  εσύ, τη θλίψη σου να ξεχάσεις και να διασκεδάσεις μαζί μας.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Σε παρακαλώ, μη μου φέρνεις στο νου πράγματα που με πληγώνουν? τους αγώνες τους θυμάμαι και θρηνώ? το μόνο που θέλω τώρα είναι ο νόστος μου.

ΕΥΡΥΑΛΟΣ

Ξένε, δε νομίζω πως είσαι ένας που ξέρει από αγώνες .Μου μοιάζεις με κάποιον που τριγυρνάει με το πολύκουπο καράβι του, και το μόνο που σκέφτεται είναι το εμπόριο και η πραμάτεια του? πάντως για αθλητικός τύπος δε μου μοιάζεις.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Ευρύαλε, δε μας τα λες καλά, φαίνεσαι ξιπασμένος, βέβαια την ομορφιά σου δεν την έχει ούτε θεός, αλλά ο νους σου είναι λιγοστός. Στην πατρίδα μου, στους αγώνες ήμουνα πρώτος. Τώρα είμαι θλιμμένος γιατί θέλω να γυρίσω γρήγορα στην πολυπόθητη Ιθάκη. Παρόλα αυτά θα δοκιμάσω τα αγωνίσματά σας.

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ

Με τα λόγια αυτά ο Οδυσσέας πήρε τον πιο βαρύ πέτρινο δίσκο και αφού τον στριφογύριζε γύρω-γύρω, έριξε το δίσκο του πιο μακριά από όλους!!!

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ

Κι ένας τυφλός ακόμη θα ξεχώριζε το δίσκο σου. Είναι το δικό σου τέρμα πολύ πιο μακριά από των άλλων?  βγήκες πρώτος με μεγάλη διαφορά.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Φαίακες, αν υπάρχει κάποιος τόσο θαρραλέος ανάμεσά σας ας ξεπεράσει τη δικιά μου βολή. Όλους σας προκαλώ, εξαιρώ μόνο το Λαοδάμαντα γιατί εκείνος με φιλοξένησε. Όλα τα αθλήματα τα ξέρω ? πρόβλημα δεν έχω.

ΑΡΗΤΗ

Μπράβο ξένε! Κατάφερες να ξεπεράσεις όλους  τους ικανούς αθλητές μας. Σου προτείνω αν θέλεις να μείνεις εδώ στη χώρα μας.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Πολύ θα το ήθελα βασίλισσά μου αλλά πρέπει να ολοκληρώσω το νόστο μου, να γυρίσω στη σύζυγο και το γιό μου.

ΑΡΗΤΗ

Σε καταλαβαίνω απόλυτα? Λοιπόν κορίτσια, Κλειώ και Ελένη , ελάτε εδώ.

ΚΟΡΕΣ

Μάλιστα μας φωνάξατε; (μιλούν ταυτόχρονα)

ΑΡΗΤΗ

Ναι! Πηγαίνετε να ετοιμάσετε ένα εξαίσιο δώρο για τον ξένο. Ετοιμάστε ακόμη προμήθειες για το ταξίδι: φαγητό, νερό, κρασί και ενδυμασίες.

ΚΛΕΙΩ

Εγώ θα αναλάβω το φαγητό , είμαι εξαιρετική μαγείρισσα!

ΕΛΕΝΗ

Κι εγώ τις φορεσιές! Θα διαλέξω τις καλύτερες!

ΑΡΗΤΗ

Μπράβο κορίτσια!

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Σας ευχαριστώ πολύ για όλα ,σας είμαι ευγνώμων!

ΑΛΚΙΝΟΟΣ

Ξένε καλά έκανες και μας είπες τη γνώμη σου. Τώρα κι εγώ έχω κάτι να σου πω. Δεν είμαστε ακατανίκητοι πυγμάχοι μήτε και πολεμιστές, αλλά στο τρέξιμο πετούν τα πόδια μας και στο χορό το ίδιο. Προτείνω, λοιπόν, ν΄ αρχίσει ο χορός και πλούσιο γεύμα. Εμπρός χορευτές Φαίακες, χορέψτε για να δει  ο ξένος πόσο καλοί είμαστε στο χορό!

<<Σύκινης>> αρχαίος ελληνικός χορός  video

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Όντως Αλκίνοε, οι χορευτές σας είναι υπέροχοι και η χώρα σας μοναδική! Σίγουρα θα σας θυμάμαι με λαχτάρα όταν γυρίσω στην πατρίδα μου, τη θεϊκή Ιθάκη.