Α΄ τάξη 2020-21

Ακόμα κι αν δεν είμαστε στο σχολείο, μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να εμπνεόμαστε. Πηγή έμπνευσής μας αυτή τη φορά στάθηκε το απόσπασμα « Η λιτανεία» από το μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη « Η Παναγιά η Γοργόνα».

Η υπόθεσή του έργου διαδραματίζεται σε ένα παραλιακό χώρο, στη Μουριά και στη Σκάλα Συκαμιάς, κοντά στη Μυτιλήνη, και παρακολουθεί την απλή ζωή των κατοίκων της περιοχής λίγο μετά τη Mικρασιατική καταστροφή. O τίτλος του αναφέρεται στην εκκλησία της περιοχής, την Παναγιά τη Γοργόνα, που σύμφωνα με το μύθο του έργου πήρε το όνομά της από μια εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένης ως γοργόνας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο τόπος αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, επειδή έχει καιρό να βρέξει. Το γεγονός απειλεί με καταστροφή τους ελαιώνες του χωριού, οι οποίοι αποτελούν το κύριο έσοδο των κατοίκων. Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο οι κάτοικοι αποφασίζουν να κάνουν λιτανεία και να παρακαλέσουν το Θεό να βρέξει.

Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να αναζητήσουμε τις αναλογίες του τότε με το σήμερα: λειψυδρία τότε , κορωνοϊός σήμερα.

Πολύ δύσκολες καταστάσεις και οι δύο. Στην πρώτη περίπτωση ο θάνατος δεν αγγίζει άμεσα τους ανθρώπους, τους αγγίζει ωστόσο έμμεσα και βασανιστικά . Στη δεύτερη περίπτωση το άγγιγμα του θανάτου είναι σκληρό και αφήνει ταχύτατα τα σημάδια του. Εκτός από την επιστήμη ,ωστόσο, ο άνθρωπος έχει να στηριχθεί και κάπου αλλού. Η πίστη στον Θεό συντελεί θαύματα.

 

Οι μαθητές της Α2 τάξης κλήθηκαν να ερευνήσουν και να  καταγράψουν στιγμές στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός κατέφυγε σε λιτανείες για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστάσεων.  Τι ωθούσε τους ανθρώπους να κινηθούν έτσι τότε ; Τι χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του σήμερα;

Η ανταπόκριση των μαθητών στην έρευνα ήταν εξαιρετική. « Σέρφαραν» στο διαδίκτυο και επισκέφτηκαν διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας , αλλά και χρονικές περιόδους. Αν και ακολουθούν μερικές από τις εργασίες των μαθητών του Α2 , να επισημάνουμε πως το τμήμα στο σύνολό του ανταποκρίθηκε και δημιούργησε αξιόλογο υλικό σε ποικιλία ψηφιακών αρχείων( word, ppt, PDF)

Στο λίνκ:

https://www.mediafire.com/file/7xovg6igx6y3eoz/Εργασια.rar/file 

ή σε βιβλίο στο λίνκ:

Εργασία

https://flipbookpdf.net/web/site/7bc33d96f7ce85d8ddbeb6c8858d1e2e8bba107e202103.pdf.html

ή ως συνημμένα: