Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

 

 

Ο πρωτόγονος άνθρωπος αντιμετώπιζε με φόβο και δέος τα φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούσε να εξηγήσει. Ύστερα βαθμιαία άρχισε να κατανοεί τη φύση και  έμαθε πώς να τη χαίρεται και να την τιθασεύει. Οι ιστορικοί αποκαλούν Διαφωτισμό την εποχή που η κατανόηση αυτή άρχισε να εισδύει στο Δυτικό Πολιτισμό.

Σήμερα η λέξη έχει χάσει κάπως τη σημασία της. Οι αρχές του Διαφωτισμού που ήσαν επαρκείς για να μας κάνουν να ζούμε ειρηνικά με τα θηρία του δάσους τις παλίρροιες τους κεραυνούς και τις θύελλες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να κατασιγάσουν τις καινούργιες ανησυχίες μας για  τους πυραύλους τις υπολογιστικές μηχανές τις ακτινοβολίες και τις υπερκοπώσεις που δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουν τα φάρμακα.

Τα νέα μέσα επικοινωνίας αυξάνουν την ταχύτητα επικοινωνίας δημιουργούν όμως ισχυρές επιφυλάξεις για την ποιότητα της.

Η δέσμευση ενέργειας σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και νέες μορφές συμβάλλει στη συνεχή ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού παράλληλα όμως  δημιουργεί νέους κινδύνους .

Το κλίμα αλλάζει με την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας.

?Ένας δεύτερος διαφωτισμός χρειάζεται στις μέρες μας για να μπορέσει ό άνθρωπος να συμβιώσει ειρηνικά με τις ίδιες του τις ανακαλύψεις και  δημιουργίες.

Το κέντρο βάρους της εκπαίδευσης οφείλει να μετατοπιστεί ώστε εμείς και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα προϊόντα του υλικού και πνευματικού πολιτισμού της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο μας συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις στην προσπάθεια να αποδίδεται τιμή στη μνήμη ανθρώπων που με την παρουσία τους στην επιστήμη επηρέασαν συνολικά την πορεία της ανθρωπότητας. Ένας επιστήμονας αυτού του διαμετρήματος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή που μετέτρεψε τη σπίθα της γνώσης σε φλόγα άσβεστη και του οποίου τη μνήμη τιμούμε σήμερα.

Θα κλείσω με μια φράση του Στέφανου Τραχανά από το έργο του ¨Το Φάντασμα της Όπερας¨ :  « το αντίθετο μιας βαθιάς αλήθειας μπορεί να είναι μια βαθιά αλήθεια».

Βάια Μπιτσιτέ

Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου

 

 

 

 

 

 

Εισαγωγή στο έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Ο Κων/νος Καραθεοδωρή γεννήθηκε το 1873 και πέθανε το 1950. Ασχολήθηκε με μια μεγάλη ποικιλία τομέων των μαθηματικών και της φυσικής ενώ παράλληλα διακρίθηκε στο πεδίο της πανεπιστημιακής διοίκησης.

Παρ' όλο που  μορφώθηκε στις Βρυξέλλες και έκανε πανεπιστημιακή καριέρα στη Γερμανία -ανήκε σε παλιά φαναριώτικη οικογένεια και ο πατέρας του ήταν πρέσβυς της υψηλής πύλης- σε όλη του τη ζωή είχε την τάση να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, την Ελλάδα και να προσφέρει το απόσταγμα της γνώσης του.

Η πατρίδα όμως δεν τον καλωσόριζε πάντα μ'ενθουσιασμό.

Είχε την τύχη να καλλιεργήσει την επιστήμη του από πολύ νέος στο θρυλικό πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν με το οποίο είχε ταυτιστεί ο σπουδαίος Gauss και είχε δασκάλους μαθηματικούς όπως ο Σβαρτς, Φρομπένιους, Σμιτ. Φουξ.

Στο Γκέτιγκεν εκείνη την εποχή συνέβαινε ένα θαύμα. Συνυπήρχαν ταυτόχρονα οι : Χίλμπερτ, Κλάϊν, Ζερμέλο, Μινκόβσκι όπως και ο θεμελιωτής της Κβαντομηχανικής Μπορν και ο δημιουργός της φαινομενολογίας Χούσερλ.

Παράλληλα γνωρίστηκε από νέος με τον Αϊνστάϊν και είχε μαζί του τακτική αλληλογραφία. Ο Αϊνστάϊν, αν μη τι άλλο, είδε στον Καραθεοδωρή έναν πολύτιμο συνεργάτη, βοηθό στα μαθημα-τικά που χρειάζονταν για να στηριχθεί η γενική θεωρία της σχετικότητας.

Ο Καραθεοδωρή εκείνη την εποχή, έτυχε σε μια θυελλώδη συγκυρία επαναστατικών αλλαγών τόσο στον τρόπο που έβλεπε η ανθρωπότητα τα μαθηματικά ιδίως τη γεωμετρία, αλλά κυρίως τη φυσική.

Δεν είχε προλάβει καλά-καλά ο Αϊνστάϊν ν' αναθεωρήσει το Νευτώνιο οικοδόμημα, όταν ο Μπορν συνέχισε τα χτυπήματα στο παλιό με την επανάσταση της κβαντομηχανικής....

Παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για την πλήρη ανακαίνιση των μαθηματικών και αμφισβήτηση των πιο σπουδαίων αρχών τους, όπως οι θεωρίες του Μπράουερ για τα ιντουσιονιστικά μαθηματικά.

Ο Καραθεοδωρή δεν έμεινε αμέτοχος σ' όλο αυτό. Το ρεύμα αυτό τον συνεπήρε, αλλά και ο ίδιος υπήρξε τροφοδότης και δημιουργός του!

Το έργο του ευρύ και εκτεινόταν σ' όλους τους τομείς.

Η μεγαλύτερή του συνεισφορά στη φυσική ήταν στη θερμοδυναμική. Το 1909 δημοσίευσε εργασία με θέμα : «έρευνα των βάσεων της θερμοδυναμικής». Αλλά σπουδαία είναι και η δουλειά του στην μαθηματικοποίηση της φυσικής. Το 1932 καταπιάστηκε με τη γεωμετρική οπτική.

Στα καθαρά μαθηματικά :

-Εισήγαγε το εξωτερικό μέτρο κι εμπνεύστηκε το περίφημο θεώρημα Καραθεοδωρή στη θεωρία μέτρου.

-Συνέβαλε πολύ στην επέκταση του Λογισμού των μεταβολών.

-Δούλεψε τη θεωρία των πραγματικών και μιγαδικών συναρτήσεων.

-Εισήγαγε και ανέπτυξε τις λεγόμενες σύμμορφες απεικονίσεις.

Στο διοικητικό- οργανωτικό τομέα επίσης διέπρεψε.Κατόπιν πρόσκλησης του ίδιου του Βενιζέλου που τον εκτιμούσε φτάνει στη Σμύρνη και για λίγα χρόνια μέχρι την καταστροφή της εργάστηκε πάνω στο όραμα της δημιουργίας του λεγόμενου: «φωτός εξ ανατολής» δηλ. του Ιώνιου Πανεπι-στημίου, που δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Το ίδιο όραμα συνέχισε στα πανεπιστήμια της Αθήνας -Θεσσαλονίκης με ιδιαίτερες δυσκολίες. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της κριτικής επιτροπής απονομής των βραβείων Fields.

Άλλοι σταθμοί στην καριέρα του ήταν η πανεπιστημιακή έδρα στο Μόναχο και η προσφορά θέσης στο Στάνφορντ.

Ήταν ένας ακούραστος εργάτης της επιστήμης και το έργο του θα μείνει στην ιστορία.

Κουζελέας Στράτος

 

 

 

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Screenshot 1p

 

Screenshot 2pr

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείσετε την εκδήλωση στους παρακάτω συνδέσμους

 

βίντεο 1

βίντεο 2

βίντεο 3

 

 

βίντεο 4

βίντεο 5

βίντεο 6

 

 

βίντεο 7

βίντεο 8

βίντεο 9

 

βίντεο 10

βίντεο 11

βίντεο 12

 

βίντεο 13

 

 

 

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε στην εφημερίδα την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τον Κ.Καραθεοδωρή  από το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ .(Σελ. 2)

 2016-05-31  http://www.karatheodori.gr/images/efimerida-12.pdf 

 

Υπάρχει επίσης αναφορά και στην εφημερίδα "Ελεύθερος Διάλογος" στον παρακάτω σύνδεσμο.

Εφημερίδα "Ελεύθερος Διάλογος"