Α΄ τάξη 17-18

1)  Στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές του τμήματος Α1, της Πρώτης τάξης, επεξεργάστηκαν το διήγημα: ? Η εορτή του πατρός μου? του Εμμανουήλ Ροΐδη.

 Παίρνοντας αφορμή από την υπόθεση του κειμένου (αφού χωρίστηκαν σε ομάδες) προσπάθησαν να γράψουν μια δική τους φανταστική ιστορία γύρω από μια  οικογενειακή γιορτή η οποία κατέληξε σε κωμική φάρσα. Στη συνέχεια παρουσίασαν την εργασία τους στην τάξη με θεατρικό τρόπο. Ακολουθούν κάποιες από τις ομαδικές εργασίες των μαθητών("Η Εορτή του πατρός μου" και "Τα τυχερά γεννέθλια". Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά του τμήματος για την προσπάθειά τους και την άψογη συνεργασία τους!

2) Οι μαθητές/μαθήτριες του Α1 διασκευάζουν το διήγημα της Ειρήνης Μάρρα ?Τα κόκκινα λουστρίνια?.

3) Οι μαθητές/τριες του τμήματος Α1, επηρεασμένοι/ες από το επιστολικό μυθιστόρημα της Μ. Κλιάφα: « ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς», καταπιάνονται με το ευαίσθητο θέμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού. Στους θεατρικούς τους διαλόγους ("Μια παράξενη οικογένεια" και  "Ο διαφορετικός") σκιαγραφείται « ο ξένος» (μετανάστης, πρόσφυγας, άτομο με αναπηρία κλπ.) στη σύγχρονη πολυεθνική κοινωνία μας.

4) Στην Οδύσσεια του Ομήρου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Τάξης (Α3, Α1 ) μεταφέρονται στο νησί των Φαιάκων , υποδύονται τις κουτσομπόλες Φαιακίδες? και σχολιάζουν την άφιξη του ξένου( Οδυσσέα) στο νησί τους.

Δείτε τις εργασίες τους: « οι σύγχρονες Φαιακίδες» και « τα νέα στο νησί των Φαιάκων».

5) Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα στο 5ο κεφάλαιο με τίτλο « Γνωρίζοντας το μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου» οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α3 τάξης ασχολήθηκαν με την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Οι εργασίες τους είναι εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες!

Δείτε το βίντεο: Ελληνικός κινηματογράφος και Ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου

παρακάτω στα συνημμένα: "Κάποι από τους σημαντικότερους σεναριογράφους του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου"

6)  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης( Α2,Α1) παρακινούνται από το Κλέφτικο τραγούδι: « Ένας αϊτός περήφανος» και με τη μηχανή του χρόνου ταξιδεύουν στο παρελθόν? και εκεί κάπου στα βουνά της πατρίδας μας συναντούν έναν? Κλέφτη της Τουρκοκρατίας. Μετά από δυσκολίες κατάφεραν να τους παραχωρήσει συνέντευξη. Διαβάστε τις συνεντεύξεις τους («συνέντευξη από έναν? Κλέφτη» και «ο Κλέφτης») όπως τις ηχογράφησαν και τις κατέγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές- δημοσιογράφοι!