Β΄ τάξη 2019-20

Εργασίες των μαθητών/τριών της Β τάξης (Β2,Β3) στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ 

ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ 1  

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ

ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

Δούρειος ίππος

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Ελ Γκρέκο

Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει

Χρυσόστομος

 

Αντί εισαγωγής

  Κατά τον 4ο και 5ο αι. διάφοροι γερμανικοί λαοί, όπως οι Γότθοι, εγκαταστάθηκαν προσωρινά στα Βαλκάνια και ανέπτυξαν με το Βυζάντιο σχέσεις που είχαν αναγκαστικά μικρή διάρκεια.

    Διαρκέστερες σχέσεις με το Βυζαντινό Κράτος δημιούργησαν οι Σλάβοι και οι Βούλγαροι, λαοί που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στα Βαλκάνια. Οι Σλάβοι αρχικά οργάνωσαν στο γεωγραφικό χώρο της σημερινής ηπειρωτικής Ελλάδας αυτόνομες κοινότητες, τις σκλαβηνίες (7ος-8ος αι.), που κατά τους επόμενους αιώνες αφομοιώθηκαν από το Βυζάντιο. Οι Βούλγαροι στα τέλη του 7ου αι. ίδρυσαν κράτος ανάμεσα στο Δούναβη και την οροσειρά του Αίμου, που αναγνωρίστηκε από το Βυζάντιο. Από τις αρχές του 8ου ως τις αρχές του 9ου αι. το νέο αυτό κράτος συγκρούστηκε στρατιωτικά και σχετίστηκε εμπορικά με το Βυζάντιο, ενώ γύρω στα 864 ασπάστηκε το Χριστιανισμό.

Μαθητές και μαθήτριες της Β Γυμνασίου του σχολείου μας επεχείρησαν να ερευνήσουν την παρουσία των σλαβόφωνων πληθυσμών στον ελλαδικό χώρο και την επίδραση που είχαν στην ελληνική γλώσσα. Οι εργασίες τους παρουσιάζονται παρακάτω

( Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αθανασία Μπαλαδήμα)

 

Οι μαθητές του Β3 , στο πλαίσιο της Λογοτεχνίας, προσέγγισαν το διήγημα του Άντον Τσέχωφ « Δεσποινίς Ιουλία». Τους δόθηκε ταυτόχρονα η ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω στη συμπεριφορά δύο γυναικών της ίδιας ηλικίας και μόρφωσης, της δεσποινίδος Ιουλίας και της Τζέιν Έυρ , ηρωίδας του ομώνυμου έργου της Σ. Μπροντέ, οι οποίες ωστόσο έζησαν σε διαφορετικές κοινωνίες- τη ρωσική και την αγγλική- σε παράλληλη χρονική περίοδο. Η πρώτη εμφανίζεται με παθητική έως δουλική συμπεριφορά, η δεύτερη είναι δυναμική και διεκδικητική.

Οι παρακάτω εργασίες αποτελούν εργασίες των μαθητριών του τμήματος στο συγκεκριμένο θέμα

( Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αθανασία Μπαλαδήμα)