ΛύρΑυλος

Την Τετάρτη 16/11/2016 και ώρα 18:30 έως 19:30, στην αίθουσα πολλαπλών του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: "Αρχαία Ελληνική Μουσική" από τον «ΛύρΑυλο».

Ο  «ΛύρΑυλος» δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Στέφο, επί σειρά ετών κορυφαίο  μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθηγητή μουσικής,  ο οποίος με προσωπική του  δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε πολλά μουσεία και βιβλιοθήκες  της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε  40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο.

Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά, και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο, που λέγεται Αρχαία Ελληνική Mουσική αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα,  ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία.

Από τοΜέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηνΌπερα της Βαρσοβίας, τοMendelssohn Hausστη Λειψία,από τοΦεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στηΣτοκχόλμη, τηνCorcoran  Gallery στηνΟυάσιγκτον,τοKaufmann Concert HallστηΝέα Υόρκη και τοΕθνικό ΜουσείοτηςΚοπεγχάγηςέως τη συνεργασία με τηνΚρατική Ορχήστρα Αθηνών,ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το  πλατύ κοινό.Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις τωνΟλυμπιακών αγώνων  της Αθήναςκαθώς και η συνεργασία με τοΕυρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφώνστο πλαίσιο των παρουσιάσεων τηςΎδραύλεως,  συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ. Το εκπαιδευτικό  έργο του σχήματος περιλαμβάνειεκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολείαόλων των βαθμίδων, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρώνκ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, ΒostonUniversity,Concordia?Montreal,ViennaUniversity ),συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση?Μουσών Δώρα?στιςΒρυξέλλες, σε συνεργασία με τοΥΠ.ΠΟ.Επίσης καθοριστική είναι η συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ τηςεκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 ( Υπουργείο Παιδείας )με τίτλο «Αρχαίων Ήχων Άρμοσις», καθώς και η συμμετοχή    στον εκθεσιακό χώρο του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων   με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Με όχημα τη μουσική  ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα » όπου συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές απ? όλο το νομό Αττικής.

Σε συνεργασία με  Γραφεία   Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει προσφέρει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς  απ? όλη τη χώρα.

Τον Ιούλιο 2014 με μία συναυλία  του  συνόλου στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε ο αποχαιρετισμός της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία. Τον Ιούνιο του  2015 το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, άνοιξε μετά από πολλά χρόνια, για μία μοναδική συναυλία αρχαίας Ελληνικής μουσικής από το μουσικό σχήμα Λύραυλος.

Σε όλη αυτή την πορεία ο αρχαιοελληνικός ήχος πέρασε μέσα από το φίλτρο των θεατών, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής. Της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ΛύρΑυλο και την πορεία του καθώς και για την πλήρη δραστηριότητά  του μπορείτε να βρείτε στην  ιστοσελίδα:

www.lyravlos.gr