Γιορτή 25ης Μαρτίου
Σχολικό έτος 2018-2019
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, η γιορτή για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν δραματοποιημένο το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού:
« Ελεύθεροι-Πολιορκημένοι»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σχολικό έτος 2017-2018
Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας ο εορτασμός της επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ταξίδεψαν στην ιστορία των χρόνων εκείνων μέσα από επιλεγμένα κείμενα και προβολές. Οι παραδοσιακοί χοροί, αλλά και το θεατρικό δρώμενο- σχετικό με την θυσία των γυναικών της Αραπίτσας- ενίσχυσαν το μήνυμα που στόχευε ο εορτασμός να δώσει, ότι δηλαδή ο ηρωισμός ανήκει σε κάθε εποχή, σε μικρότερες και μεγαλύτερες δυσκολίες ο άνθρωπος με πίστη και επιμονή μπορεί να καταφέρει θαύματα.
Τα τραγούδια της χορωδίας επέλεξε και δίδαξε η μουσικός του σχολείου μας, κ. Πολυτίμη Αλιφέρη. Τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Βασιλική Παραδείση. Την γενική επιμέλεια της γιορτής είχε η κ. Αθανασία Μπαλαδήμα.
Πρόγραμμα
· 25η Μαρτίου 1821 ?Το ξεκίνημα( προβολή)
Οι μαθητές Κατερίνα Μαγδαληνού, Σπύρος Κατούδης και Γεωργία Μηλιαρά ταξιδεύουν στην Ιστορία του τόπου μας και θυμούνται?
· Εάλω η Πόλις ,αλλά ?ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων
· « Σαράντα Παλικάρια»(χορωδία)
· «Εκρύφτηκε το φως?»
· «Τουρκοκρατία» ( προβολή)
· « Ο αγώνας κινδυνεύει?»
· Τσάμικος χορός
· « Η δύναμη της ελληνικής φυλής»
· «Μαύρη ζωή» ( χορωδία)
· « Κορυφαίες στιγμές του Αγώνα»
· «Το χρονικό του Αγώνα»(προβολή)
· «Ο Ελληνικός αγώνας εμπνευστής άλλων λαών»
· Καλαματιανός χορός
· Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απευθύνεται στους μαθητές της Αθήνας
· «Αιώνια ελεύθεροι»( προβολή)
· « Στα τρίκορφα»( χορωδία)
· «Ο αγώνας κράτησε χρόνια επτά?»
. « Μάνα μου τα Κλεφτόπουλα»( χορωδία)
· « Ευλαβικό προσκύνημα στη θυσία των ηρώων»
· «Η θυσία της Αραπίτσας»( θεατρικό δρώμενο)
Συμμετέχουν οι: Ν. Βυτινιώτης, Θ. Κούτης, Ι. Γκουλής, Π. Κοντογιάννη, Ε. Ιωσηφίδη, Α. Αλειφεροπούλου, Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Μαγδαληνού
Αφηγήτριες :Μελίνα Βλάχου, Αντωνία Χατζηγιάννη, Άννα Πιτσικάλη
· Εθνικός Ύμνος
Διδασκαλία τραγουδιών και διεύθυνση χορωδίας: Πολυτίμη Αλιφέρη
Επιμέλεια χορών: Βασιλική Παραδείση
Επιμέλεια σκηνικών: Χριστίνα Βλάχου, Ασμά Ελχοσνή, Ορέστεια Καρατζά
Τεχνική επιμέλεια γιορτής: Χρήστος Τζήκας
Επιμέλεια γιορτής:Αθανασία Μπαλαδήμα
Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στη γιορτή μας
Δείτε τα βίντεο: 1) Το ξεκίνημα
2) Το χρονικό
3) Αιώνιο 1821
4) Τουρκοκρατία
Σχολικό έτος 2016-2017
$ Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου μας.
$ Με τίτλο «Το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης» η θεματολογία της εκδήλωσης αφορούσε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα-ορόσημα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου.
$ Την τεχνική επιμέλεια της γιορτής είχε ο κ. Χρήστος Τζήκας. Την επιλογή και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών που πλαισίωσαν τα δρώμενα ανέλαβε η κ. Βασιλική Παραδείση, ενώ η επιμέλεια των προβολών και της γιορτής ανήκε στην κ. Αθανασία Μπαλαδήμα.
Σχολικό έτος 2015-2016
Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 10:30 π. μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου μας η γιορτή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.
Στη φετινή μας γιορτή παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από
το έργο «Ξύπνα ραγιά!», μια θεατρική μουσική παράσταση, σε επιλογή,
επιμέλεια, προσαρμογή και συγγραφή κειμένων του Δημήτρη Μαριόλη , βασισμένο
στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη,το οποίο υπήρξε
σταθμός για το ελληνικό θέατρο και ανέβηκε το καλοκαίρι του ?73 στα χρόνια της
δικτατορίας. Οι παραστάσεις του ήταν στην ουσία οι μαζικότερες ? μέχρι το
Πολυτεχνείο ? πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση αποτέλεσε μία μικρή προσπάθεια να μεταφέρει μπροστά στα μάτια μας , έστω και ελάχιστα, το κλίμα εκείνης της εποχής της λαχτάρας του Μεγάλου Ξεσηκωμού. Είδαμε λοιπόν τους ήρωες να ξυπνούν μουδιασμένοι, με την ιδέα της ελευθερίας να τους δροσίζει το ιδρωμένο από την ραθυμία της σκλαβιάς μέτωπο?.. Ακόμα και στις κωμικές στιγμές αναγνωρίσαμε τον Έλληνα που ενθουσιάζεται, αλλά και τον Έλληνα που πιστεύει σε ψέματα τρίτων και χάνει τον εαυτό του και την αυθεντικότητά του? Ωστόσο ακόμη και σε εκείνες τις στιγμές παρουσιάστηκε η ελληνική ψυχή, η ελληνική συνείδηση, που ασταμάτητα στο πέρασμα του χρόνου υπενθυμίζει το πόσο αξίζει η πατρίδα και ποιο είναι το δίκαιο!
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές εκείνους που απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους όσο και σε αυτούς που χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς βασισμένοι στην πιστότητα της ελληνικής μας παράδοσης.Τη γιορτή οργάνωσαν με ιδιαίτερο ζήλο οι καθηγήτριες :Μπαλαδήμα, Μαργέλου.
Σχολικό έτος 2014-2015
Τα παιδιά απάγγελλαν ποιήματα που είχαν τίτλους όπως το : «παιδομάζωμα» , «ελεύθεροι πολιορκημένοι» και άλλα. Η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς όπως τσάμικο, πεντοζάλι και νησιώτικο.