Γιορτή 25ης Μαρτίου

Σχολικό Έτος 2022-23

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.Προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε επί σκηνής τις σημαντικότερες στιγμές του Αγώνα. Ξεκινήσαμε από τη μακρινή άλωση της Πόλης και την επιβολή της τυραννίας των Οθωμανών- Τούρκων. Ακολουθήσαμε τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων με κυριότερους σταθμούς : το παιδομάζωμα, τη ζωή και τη δράση των Κλεφτών, την οργάνωση της φιλικής εταιρείας, την αφύπνιση των υποδουλωμένων Ελλήνων από τους μεγάλους δασκάλους του Γένους, τις κρισιμότερες μάχες , οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της πολυπόθητης « λευτεριάς», με τις αιματηρές θυσίες και την αυταπάρνηση των αγωνιζομένων Ελλήνων. Για το σκοπό αυτό , η γιορτή- θεατρική παράσταση ζωντάνεψε μπροστά μας τα σημαντικότερα γεγονότα, ακούσαμε τους ίδιους τους ήρωες να μιλούν και να εκφράζουν τον πόθο και τη λαχτάρα τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της γιορτής είναι ότι φροντίσαμε η αφήγηση του χρονικού του Αγώνα να γίνει μόνο μέσα από κείμενα της εποχής εκείνης. Η ξεχωριστή Γλώσσα των κειμένων μας ταξίδεψε στο χρόνο. Σε αυτό το ταξίδι γευτήκαμε την πίκρα της σκλαβιάς αλλά και την ασύγκριτη γλυκύτητα της ελευθερίας. Επίσης, ιδιαίτερο χρώμα στη θεατρική αναπαράσταση των γεγονότων έδωσε και « ο χορός» των Ελληνίδων. Τα κορίτσια μας , σε χορική απαγγελία, μετά από κάθε στιγμιότυπο- δρώμενο, αναδείκνυαν τις σημαντικότερες πτυχές του. Παρήλασαν στη σκηνή οι μεγάλοι μας ήρωες, ακούστηκε η φωνή επιφανών ποιητών, είδαμε μέσα από τη δική τους ευαίσθητη ποιητική ματιά το μεγαλείο των προγόνων μας. Επιπλέον , ένας ακόμη στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά το σκοτεινό ρόλο των μεγάλων δυνάμεων. Η Ιερά Συμμαχία απεκάλυψε τις ανθελληνικές προθέσεις της μέσα από έναν εντυπωσιακό κωμικό διάλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χορός των Ελληνίδων με το ποίημα του Γ. Ρίτσου : « Σε τούτα δω τα μάρμαρα», έδωσε το ηχηρό μήνυμα της ανεξαρτησίας και έκλεισε τα δρώμενα «σπάζοντας» τα δεσμά της δουλείας, τα οποία ( στην αρχή της παράστασης) πέρασαν οι ξένοι δυνάστες στον τράχηλο των Ελλήνων , χρησιμοποιώντας τα απάνθρωπα μέσα της βίας και του θανάτου. Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας χόρεψαν με περίσσια λεβεντιά και περηφάνεια, επιλεγμένους χορούς, τιμώντας τους αγωνιστές της Επανάστασης. Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής ήταν έντονες οι αναφορές στο διπλό της χαρακτήρα. Η έναρξη, το σκηνικό, οι προβολές, το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαπνέονταν από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το συνακόλουθο χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε , κυρίως, με το ζήλο και το ταλέντο των μαθητών μας, να ζήσουμε τα συγκινητικά γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης και να διδαχθούμε, για άλλη μια φορά, από το λαμπρό παράδειγμα και την αυτοθυσία των προγόνων μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.

Επιμέλεια γιορτής: Αθανασίου Παρασκευή

Το πρόγραμμα της γιορτής μπορείτε να το βρείτε εδώ

Ακολουθεί υλικό από τη γιορτή:

 

Χορός: "Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο" (Video)

Χορός: "Δέκα παλικάρια" (Video)

Άλλες Φωτογραφίες

 

Σχολικό έτος 2018-2019

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, η γιορτή για την επέτειο της επανάστασης του 1821. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρουσίασαν δραματοποιημένο το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού:

« Ελεύθεροι-Πολιορκημένοι»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

200000100000

 

 2100

333   33

3

2019

20190

20190324 230429

20190320

20190329

 20190328

 

Σχολικό έτος 2017-2018 

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας ο εορτασμός της επετείου της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ταξίδεψαν στην ιστορία των χρόνων εκείνων μέσα από επιλεγμένα κείμενα και προβολές. Οι παραδοσιακοί χοροί, αλλά και το θεατρικό δρώμενο- σχετικό με την θυσία των γυναικών της Αραπίτσας- ενίσχυσαν το μήνυμα που στόχευε ο εορτασμός να δώσει, ότι δηλαδή ο ηρωισμός ανήκει σε κάθε εποχή, σε μικρότερες και μεγαλύτερες δυσκολίες ο άνθρωπος με πίστη και επιμονή μπορεί να καταφέρει θαύματα.

Τα τραγούδια της χορωδίας επέλεξε και δίδαξε η μουσικός του σχολείου μας, κ. Πολυτίμη Αλιφέρη. Τους χορούς δίδαξε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Βασιλική Παραδείση. Την γενική επιμέλεια της γιορτής είχε η κ. Αθανασία Μπαλαδήμα.

              Πρόγραμμα

·       25η Μαρτίου 1821 ?Το ξεκίνημα( προβολή)

Οι μαθητές Κατερίνα Μαγδαληνού, Σπύρος Κατούδης  και Γεωργία Μηλιαρά  ταξιδεύουν στην Ιστορία του τόπου μας και θυμούνται?

·       Εάλω η Πόλις ,αλλά ?ουκ εάλω η Βασιλεύουσα Ψυχή των Ελλήνων

·       « Σαράντα Παλικάρια»(χορωδία)

·       «Εκρύφτηκε το φως?»

·       «Τουρκοκρατία» ( προβολή)

·       « Ο αγώνας κινδυνεύει?»

·       Τσάμικος χορός

·       « Η δύναμη της ελληνικής φυλής»

·       «Μαύρη ζωή» ( χορωδία)

·       « Κορυφαίες στιγμές του  Αγώνα»

·       «Το χρονικό του Αγώνα»(προβολή)

·       «Ο Ελληνικός αγώνας εμπνευστής άλλων λαών»

·       Καλαματιανός χορός

·       Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απευθύνεται στους μαθητές της Αθήνας

·       «Αιώνια ελεύθεροι»( προβολή)

·       « Στα τρίκορφα»( χορωδία)

·       «Ο αγώνας κράτησε χρόνια επτά?»

      .    « Μάνα μου τα Κλεφτόπουλα»( χορωδία)

·       « Ευλαβικό προσκύνημα στη θυσία των ηρώων»

·       «Η θυσία της Αραπίτσας»( θεατρικό δρώμενο)

Συμμετέχουν οι: Ν. Βυτινιώτης, Θ. Κούτης, Ι. Γκουλής, Π. Κοντογιάννη, Ε. Ιωσηφίδη, Α. Αλειφεροπούλου, Μ. Βαρβιτσιώτη, Κ. Μαγδαληνού 

Αφηγήτριες :Μελίνα Βλάχου, Αντωνία Χατζηγιάννη, Άννα Πιτσικάλη

·       Εθνικός Ύμνος

Διδασκαλία τραγουδιών και διεύθυνση χορωδίας: Πολυτίμη Αλιφέρη

Επιμέλεια χορών: Βασιλική Παραδείση

     Επιμέλεια σκηνικών: Χριστίνα Βλάχου, Ασμά  Ελχοσνή, Ορέστεια Καρατζά

   Τεχνική επιμέλεια γιορτής: Χρήστος Τζήκας

Επιμέλεια γιορτής:Αθανασία Μπαλαδήμα

Θερμές ευχαριστίες στους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στη γιορτή μας

Δείτε τα βίντεο:    1)  Το ξεκίνημα

                              2) Το χρονικό

                             3) Αιώνιο 1821

                              4) Τουρκοκρατία

IMG 20180323 101127IMG 20180323 101657IMG 20180323 103447IMG 20180323 105111 IMG 20180323 111252

 

Σχολικό έτος 2016-2017

$  Την Παρασκευή  24 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της  επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου μας. 

$  Με τίτλο «Το χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης» η θεματολογία της εκδήλωσης αφορούσε  τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα-ορόσημα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. 

$   Την τεχνική επιμέλεια της γιορτής είχε ο κ. Χρήστος Τζήκας. Την επιλογή και την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών που πλαισίωσαν τα δρώμενα ανέλαβε η κ. Βασιλική Παραδείση, ενώ η επιμέλεια των προβολών και της γιορτής ανήκε στην κ. Αθανασία Μπαλαδήμα.programma

programma2

DSC01227 

DSC01233

 

DSC01236DSC01253

DSC01264

 

Σχολικό έτος 2015-2016

 

βιντεάκι με τσάμικο 

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 και ώρα 10:30 π. μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου μας η γιορτή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

Στη φετινή μας γιορτή παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από

το έργο «Ξύπνα ραγιά!», μια θεατρική μουσική παράσταση, σε επιλογή,

επιμέλεια, προσαρμογή   και συγγραφή κειμένων του Δημήτρη Μαριόλη , βασισμένο

στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη,το οποίο υπήρξε

σταθμός για το ελληνικό θέατρο και ανέβηκε το καλοκαίρι του ?73 στα χρόνια της

δικτατορίας. Οι παραστάσεις του ήταν στην ουσία οι μαζικότερες ? μέχρι το

Πολυτεχνείο ? πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση αποτέλεσε μία μικρή προσπάθεια να μεταφέρει μπροστά στα μάτια μας , έστω και ελάχιστα, το κλίμα εκείνης της εποχής της λαχτάρας του Μεγάλου Ξεσηκωμού. Είδαμε λοιπόν τους ήρωες να ξυπνούν μουδιασμένοι, με την ιδέα της ελευθερίας να τους δροσίζει το ιδρωμένο από την ραθυμία της σκλαβιάς μέτωπο?.. Ακόμα και στις κωμικές στιγμές αναγνωρίσαμε τον Έλληνα που ενθουσιάζεται, αλλά και τον Έλληνα που πιστεύει σε ψέματα τρίτων και χάνει τον εαυτό του και την αυθεντικότητά του? Ωστόσο ακόμη και σε εκείνες τις στιγμές παρουσιάστηκε η ελληνική ψυχή, η ελληνική συνείδηση, που ασταμάτητα στο πέρασμα του χρόνου υπενθυμίζει το πόσο αξίζει η πατρίδα και ποιο είναι το δίκαιο!

Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές εκείνους που απέδωσαν εξαιρετικά τους ρόλους όσο και σε αυτούς που χόρεψαν τους παραδοσιακούς χορούς βασισμένοι στην πιστότητα της ελληνικής μας παράδοσης.Τη γιορτή οργάνωσαν με ιδιαίτερο ζήλο οι καθηγήτριες :Μπαλαδήμα, Μαργέλου.

 

Σχολικό έτος 2014-2015

007 2

Τα παιδιά απάγγελλαν ποιήματα που είχαν τίτλους όπως το : «παιδομάζωμα» , «ελεύθεροι πολιορκημένοι» και άλλα. Η γιορτή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς όπως τσάμικο, πεντοζάλι και νησιώτικο.