Λέσχη Ανάγνωσης

Σχολικό έτος 2019-2020

Υπάρχουν στιγμές που ο θάνατος χωρίζει τους ανθρώπους, για να καταλάβουν πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλο. Ευτυχώς, υπάρχει ο γαλάζιος ουρανός ?.

Έφυγε? λοιπόν η Άλκη Ζέη?

   Στο σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου, θα είναι πάντα παρούσα με τα βιβλία της και το φωτεινό, εφηβικό της πνεύμα. Όταν ήρθε στη Λέσχη Ανάγνωσης μας συμβούλεψε - μαθητές και καθηγητές - να φωνάζουμε: « Εγώ έχω όνειρα» και να αγωνιζόμαστε γι? αυτά! Ακόμα και αν ο δρόμος είναι δύσβατος, μας τόνισε, θα φτάσουμε όπου θέλουμε και θα ανταμειφθούμε!

                                              Σας ευχαριστούμε κ. Άλκη 

 

                                                                                      Μαρία Χρονά 

                                                                         Υποδιευθύντρια 1ου Γυμνασίου Πειστερίου 

 

 

Σχολικό έτος 2018-2019

1. Δράση Φιλαναγνωσίας με τίτλο "Μαζί" της Ελένης Πριοβόλου

2. Δράση Φιλαναγνωσίας με τίτλο "Παραμύθι χωρίς όνομα"

της Πηνελόπης Δέλτα 

Βλέπε στο μενού : Δραστηριότητες -- Εργασίες-Δημιουργίες -- Εργασίες 18-19 -- Γ΄τάξη 

 

Σχολικό έτος 2017-2018 

1. « Λέσχη ανάγνωσης -  Φιλαναγνωσίας »

28 & 29/03/2018 επίσκεψη στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

02/05/2018 επίσκεψη στο χώρο του σχολείου του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου (Παρουσίαση του βιβλίου του: "Ο κώδικας της Λέρου¨

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρονά Μαρία 

Tη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ο συγγραφέας Κώστας Στοφόρος επισκέφτηκε το σχολείο μας και επικοινώνησε με τη Λέσχη Ανάγνωσης της Β΄τάξης και με την υπεύθυνη φιλόλογο Χρονά Μαρία. Οι μαθητές παρουσίασαν δημιουργίες τους και βιωματικά δρώματα, που εμπνεύστηκαν από το βιβλίο του «Ο κώδικας της Λέρου». 

       Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος εμβαθύνοντας σε έννοιες, όπως φιλία, εφηβεία, ιστορία, πολιτισμός, αρχαιοκαπηλία. Η επικοινωνία ήταν εκτενής και ουσιαστική. 

       Ο κ. Στοφόρος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Press Publica www.presspublica.gr/kostas-stoforos-sta-ichni-toy-omiroy-peripeteia-sti-chio/ 

και στον Γιώργο Κιούση τόνισε: 

"...Οι ήρωες μου μεγαλώνουν μαζί μου και μου είναι αδύνατον να τους εγκαταλείψω -προς το παρόν τουλάχιστον. Βεβαίως υπάρχει και κάποιο όριο, καθώς ετοιμάζονται πια να μπουν για τα καλά στην εφηβεία, οπότε κάτι θα πρέπει άλλο να συμβεί. Ακόμη το ψάχνω. Αν και ένας μαθητής από το 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου μου έχει δώσει μια έξοχη ιδέα -που δεν αποκαλύπτω!"

 

IMG 2087IMG 2058IMG 2085

Την Τετάρτη 28 & την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στους χώρους του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου με την υπεύθυνη καθηγήτρια φιλόλογο κ. Χρονά Μαρία, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα « Γλωσσόpolis Περιηγήσεις στη νέα Ελληνική».

   Τον τίτλο της η έκθεση εμπνεύστηκε από τον Λ. Βιτγκενστάιν που βλέπει τη γλώσσα των ανθρώπων ως «αρχαία πόλη [?με] μικρά στενά και πλατείες, [?] παλιά και καινούργια σπίτια?». Πάνω σε αυτήν την σύλληψη συγκροτήθηκε η Γλωσσόpolis, μια πόλη που κατοικείται διαπλάθοντας την σκέψη και τις αξίες των κατοίκων της και συγχρόνως υπόκειται στις αλλαγές που ίδιοι επιφέρουν επικοινωνώντας μεταξύ τους από γειτονιά σε γειτονιά από δρόμο σε δρόμο. Και αν η Γλωσσόpolis είναι μια σύνθεση του ελληνικού και του λατινικού αλφάβητου είναι ακριβώς για να καταδείξει τα περάσματα των γλωσσών. 

IMG 2029IMG 2017IMG 2010

 

2. « Φιλαναγνωσία» 

Διαβάζουμε το βιβλίο «Η σπηλιά μιας γοργόνας»  της Λίτσας Ψαραύτη 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπαλαδήμα Αθανασία

Επισυνάπτονται εργασίες των παιδιών.

viber image.11jpgviber image8viber image14

viber image16       viber image12 

Δείτε τα βίντεο:  Άνθρωπος θηρίο       Απόβαση       Καταστροφή   Σάμος

  

3. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ? ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΟΙΗΤΡΙΕΣ

Φέτος, στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, ταξιδέψαμε στο μαγικό κόσμο της ποίησης, στη διαδρομή μας συναντήσαμε σπουδαίες Ελληνίδες ποιήτριες και τολμήσαμε να δραματοποιήσουμε γνωστά ποιήματα και τραγούδια τους.

Υπεύθυνη καθηγήτρια:Αθανασίου Παρ.

Για να δείτε τα σχετικά βίντεο πατήστε: εδώ και εδώ

DSC02623

 

Σχολικό έτος 2016-2017

α) Διαβάζουμε το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου ¨Μαζί¨. Υπεύθυνες καθηγήτριες : Χρονά Μαρία και Ζορμπά Αμαλία.

 

β) Διαβάζουμε το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη ¨Αχμές, ο γιός του φεγγαριού¨. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μπιτσιτέ Βάια.

 12

Image-1Image-2Image-3Image-4

 

Για να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

Τον Ιούνιο του 2018 παρουσιάσθηκε απόσπασμα της παράστασης στο «Μαθηματικό Πανηγύρι 2018» της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ

Παρακολουθήστε το βίντεο της κεντρικής ομιλίας της εκδήλωσης, με τίτλο «Εθνική Ελλάδος γεια σου» και ομιλητή τον μαθηματικό και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από τις δράσεις, τις αναγνώσεις και τις θεατρικές παραστάσεις των μαθητών που συμμετείχαν στις σχολικές Λέσχες Ανάγνωσης   εδώ

Επισυνάπτεται αφιέρωση της Ελένης Πριοβόλου στην ομάδα της λέσχης ανάγνωσης της Α΄Γυμνασίου.

 

20170522 14515020170522 145011

20170522 12565820170522 130122

20170522 13121020170522 130125

20170524 10540320170522 125556

 

γ) Φιλαναγνωσία: υλοποιήθηκε κατά  τη διάρκεια της  χρονιάς από τις εκπαιδευτικούς Μπαλαδήμα Αθανασία και Ταλούμη Ελένη.

Στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας  οι μαθήτριες και οι μαθητές του Β1 επέλεξαν την ανάγνωση του βιβλίου       « Το κάλεσμα της άγριας φύσης»  του Τζακ Λόντον. Έτσι σε συχνότητα δύο συναντήσεων τον μήνα και με την καθοδήγηση της φιλολόγου Μπαλαδήμα, τα παιδιά περιπλανήθηκαν με τα μάτια της φαντασίας τους στις βόρειες παγωμένες περιοχές της Αμερικής στην αυγή του 20ουαιώνα.

 

«Ήρωας της ιστορίας μας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά και τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά 

σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι' αυτόν γίνεται δύσκολη, όμως το ξύπνημα των παλιών του ενστίκτων τον δυναμώνει και τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης, θα βρει την αγέλη των άγριων λύκων ?των προγόνων του? και θα την ακολουθήσει. Σε αυτό το ταξίδι, ο Μπακ συναντά την αληθινή του φύση, γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό και καταφέρνει να βγει μέσα από τα εμπόδια πιο χαρούμενος και δυνατός όσο ποτέ άλλοτε»

 

Tην   υπόθεση    του   βιβλίου θα παρακολουθήσουν οι μαθητές σε θεατρική απόδοση την Τετάρτη  26 Απριλίου 2017  στην   αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας.   

v  Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δραστηριότητες που είχαν κατεξοχήν δύο στόχους: α) την σύνδεση του εκάστοτε παρόντος κεφαλαίου με αυτό του προηγουμένου, ώστε να είναι ομαλή η νοηματική συνοχή και β) την κινητοποίηση των μαθητών για  δραστηριοποίησή τους και σε άλλους τομείς, όπως η παραγωγή λόγου, η κριτική σκέψη, η ζωγραφική.

       Καθοριστική για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος υπήρξε η συνεχής έμπνευση  της φιλολόγου

       κ. Ελένης Ταλούμη.

  v  Κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές σας παραθέτουμε πιο κάτω:

1. Σύντομο βιογραφικό του Τζάκ Λόντον

2. Ζωγραφίζουμε  εμπνεόμενοι από τον ήρωα Μπακ.

3. Σκεπτόμενοι τις ενέργειές  μας σε περίπτωση που θα αντιμετωπίζαμε αντίστοιχες  δύσκολες καταστάσεις.

0

5

12

 

Σχολικό έτος 2015-2016

« ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ? ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΚΗ ΖΕΗ »

Υπεύθυνοι καθηγητές : Ζορμπά Αμαλία, Χρονά Μαρία και Μπιτσιτέ Βάια

Αφιέρωμα στην Άλκη Ζέη

 20151204 114754

20151204 114924

Άπλετο φως λογοτεχνίας άστραψε 4 Δεκέμβρη 2015, όταν η κορυφαία και πολυβραβευμένη συγγραφέας παιδικού και εφηβικού μυθιστορήματος Άλκης Ζέη επισκέφθηκε το σχολείο μας.
Η παλαίμαχη αγωνίστρια της πένας και της ζωής κλήθηκε από τις κ. Μπιτσιτέ Βάγια[ Δ/ντρια του σχολειου], Χρονά Μαρία[ Υποδ/ντρια του σχολείου και φιλόλογο] και Ζορμπα Αμαλια, φιλόλογο, υπεύθυνες και οι τρεις της Λέσχης Ανάγνωσης του 1
ου Γυμνασίου Περιστερίου.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και επικοδομικός διάλογος σχετικός με τη ζωή και το έργο της συγγραφέως συγκεκριμένα, ο διάλογος επικεντρώθηκε στο μυθιστόρημα "Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της" το οποίο αποτελεί και το πρώτο κείμενο εργασίας της λέσχης ανάγνωσης του σχολείου.
Τη συγγραφέα συνόδευε υπεύθυνη των εκδόσεων "Μεταίχμιο" που εκδίδει τα βιβλία της συγγραφέως και που υλοποιεί ακόμα μία φορά Μαραθώνιο Ανάγνωσης. Σε αυτόν θα συμμετάσχουν τη φετινή σχολική χρονιά οι μαθητές μαθήτριες της Β και Γ γυμνασίου.
Τα ερωτήματα που απηύθυναν οι μαθητές μαθήτριες στη συγγραφέα ήταν ιδιαίτερα εύστοχα και διερευνητικά του βίου της, των αγώνων της και του συγγραφικού της έργου. Οι απαντήσεις της συγγραφέως, απαύγασμα της πλούσιας πνευματικής της πορείας, ευθύβολες, άμεσες, διαυγείς και πήγαιες ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας...
Η τελική γεύση που άφησε στα χείλη όλων αυτή η συνεύρεση, γλυκιά, πληθωρική, με τη νοστιμάδα του πνεύματος που κρατά ζωντανό και ακμαίο το σώμα και ακέραιες τις αισθήσεις.
Η τελική αίσθηση των μαθητών μαθητριών από τούτη την όσμωση ήταν πως το σώμα γερνάει, εκφυλίζεται το πνεύμα και η ψυχή ποτέ...
Αναπνέει και τροφοδοτείται από το βιβλίο, που είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο και αφήνει το κληροδότημα πως η γνώση γερνάει η Σοφία ποτέ.

 

 

Σχολικό έτος 2014-2015

Παρουσίαση Εργασιών της Λέσχης Ανάγνωσης του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου στο πλαίσιο του προγράμματος κατά της Βίας και της Σχολικής Παραβατικότητας.

Τίτλος του έργου:

ΚΑΝΩ....ΛΙΑΚΑΔΑ

Δείτε το

βίντεο 1

βίντεο 2

βίντεο 3

βίντεο 4

βίντεο 5