Βιβλιοπροτάσεις

1) Ο ΘΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΝΤΜΠΑΧ

ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Έτος έκδοσης: 2001

O θείος Πέτρος είναι ένα αίνιγμα. Oι πρεσβύτεροι της οικογενείας Παπαχρήστου τον απορρίπτουν ως «αποτυχημένο της ζωής». Ωσότου ο αφηγητής-ανιψιός του ανακαλύπτει ότι ήταν κάποτε φημισμένος μαθηματικός, τόσο ιδιοφυής και παράτολμος ώστε να αφιερώσει τη ζωή του στην περιβόητη «Eικασία του Γκόλντμπαχ», ένα πρόβλημα που προσπαθούσαν εις μάτην να επιλύσουν γενεές μαθηματικών. H ανακάλυψή του αυτή θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

2) ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΤΕΥΚΡΟΣ

Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ

Έτος έκδοσης: 2000

Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα τα Πυθαγόρεια εγκλήματα αφηγούνται ένα φανταστικό έγκλημα με φόντο ένα αληθινό, σημαντικό φιλοσοφικό και μαθηματικό πρόβλημα

3) ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

ΓΚΕΤΖ ΝΤΕΝΙ

Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ

Ο μόνος τρόπος για να μάθει κανείς μαθηματικά είναι να στρωθεί στο διάβασμα. Λάθος! Υπάρχει κι άλλος πολύ πιο εύκολος. Το αποδεικνύουν ένας βιβλιοπώλης και η παρέα του, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύπλοκη ιστορία μυστηρίου, όταν κληρονομούν μια βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων. Συγχρόνως έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των Μαθηματικών και τη μαγεία της λογικής τους. Το Θεώρημα του παπαγάλου είναι ένα γοητευτικό μυθιστόρημα αλλά αποτελεί και μια διασκεδαστική μύηση των νέων στην επιστήμη των αριθμών.

4) Διασκεδαστικά Μαθηματικά (Μέρος 1)

Έτος Έκδοσης: 2000

Ξένος Εκδότης: MirPublishers

Το βιβλίο περιλαμβάνει εξαιρετικής ποικιλίας θέματα των στοιχειωδών μαθηματικών: από γρίφους και μαθηματικές σπαζοκεφαλιές, πνευματικές προκλήσεις και μαθηματικές τεχνικές μέχρι προβλήματα απαρίθμησης και μέτρησης. Καταφανή χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η πρωτοτυπία των θεμάτων του (στοιχείο αναγνωρίσιμο και σήμερα, δεκαετίες μετά τη συγγραφή του), ο γοητευτικός τρόπος παρουσίασής τους και η υπέροχη εικονογράφησή τους.

Ο συγγραφέας έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνει το βιβλίο ζωηρό και διασκεδαστικό, ο δε αναγνώστης, για να το παρακολουθήσει, δεν χρειάζεται να γνωρίζει παρά τους κανόνες της αριθμητικής και της στοιχειώδους άλγεβρας και γεωμετρίας. Τα προβλήματα συνοδεύονται πάντα από τις λύσεις τους.

5) Μαθηματικές σπαζοκεφαλιές - 1

Brian Bolt

Εκδόσεις : ΚΑΤΟΠΤΡΟ

Αυτές οι τρεις συλλογές μαθηματικών προβλημάτων και παιχνιδιών έχουν σχεδιαστεί για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των νεαρών αναγνωστών αλλά των ανθρώπων όλων των ηλικιών που αγαπούν τις μαθηματικές σπαζοκεφαλιές. Πολλά από τα προβλήματα έχουν μεγάλη ιστορία, ενώ άλλα είναι πρωτότυπα. Αναφέρονται σε σπίρτα, νομίσματα, διαβάσεις ποταμών, ελιγμούς τρένων, σκακιέρες, μαγικά τετράγωνα, υπολογιστές τσέπης... Το δεύτερο μέρος των βιβλίων περιλαμβάνει υποδείξεις και λύσεις στα προβλήματα του πρώτου μέρους.

6) Ο κόσμος της Σοφίας

Γιοστέιν Γκάαρντερ

Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.

Ενα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ενα βιβλίο μυστηρίου. Ενα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Kαι πάνω απ' όλα η Iστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

7) Ο ΓΛΑΡΟΣ ΙΩΝΑΘΑΝ

ΜΠΑΧ ΡΙΤΣΑΡΝΤ

Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ

Το να βρούμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα στη ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος, ακλόνητη αποφασιστικότητα, και επιμονή, όπως αλληγορικά περιγράφεται στις περιπέτειες του Ιωνάθαν, είναι ο δρόμος όλων όσων τολμούν να ζουν ευτυχισμένοι.

Σαν αντάλλαγμα γι' αυτή μας την προσπάθεια θα μας περιφρονήσουν, θα μας χλευάσουν και θα μας εξοστρακίσουν από τον κύκλο τους φίλοι και συγγενείς. Αν επιμείνουμε όμως, αν αντέξουμε τη μοναξιά μας και μείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτό που με τόση αγάπη αποφασίσαμε να κάνουμε, τότε θα ανακαλύψουμε ότι έχουμε καινούριους φίλους και καινούριους συγγενείς, οι οποίοι ήδη συμμερίζονται τις αξίες και τα ιδανικά που έχουμε επιλέξει, κι ότι μαζί τους θα πετάξουμε πολύ πιο μακριά και πιο ψηλά από όσο μπορούμε ποτέ να ονειρευτούμε.

8) Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

ANTOINE DE SAINT-EXUPERY/ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΕΝΤ ΕΞΙΠΕΡΙ

Εκδόσεις: ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Σ.Ι

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένα υπέροχο γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα. Αφελής, όμως σωστός στη σκέψη του, ο Μικρός Πρίγκιπας βάζει σε αμηχανία τον πιλότο που συνάντησε στη Σαχάρα να προσπαθεί να επισκευάσει τη βλάβη του αεροπλάνου του. Διηγείται πως έχει επισκεφθεί διάφορα μικρά άστρα που άλλα μόλις ξεπέρσευαν λίγο από την περιοχή του ιδιοκτήτη τους κι άλλα χωρούσαν μόλις τον κάτοχό τους. Είναι εξυπνότερες οι συνομιλίες που κάνει μαζί τους και στο τέλος δένεται με τον πιλότο στην ερημιά της Σαχάρας απο όπου χάνεται κάποτε, όπως και ξαφνικά είχε πρωτοεμφανιστεί μπροστά του.

Το έργο τελειώνει με την υπόδειξη του συγγραφέα (πιλότου) πως ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει κοντά μας, φτάνει να τον γνωρίσουμε σε ένα παιδί με χρυσαφένια μαλλιά που θα μας χαμογελάει.

9) Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΧΑΝΑΣ

Karen Levine  

Εκδόσεις Σαββάλας

Written by Βασιλική Πιτούλη

Μια βαλίτσα ταξιδεύει. Μεταξύ του Τόκιο, της Ευρώπης και του Καναδά, στήνεται ένα τρίγωνο μνήμης. Τα παιδιά στο Κέντρο Σπουδών του Τόκιο για το Ολοκαύτωμα βομβαρδίζουν με ερωτήσεις τη δασκάλα τους Φούμικο Ισιόκα. Ποια ήταν η Χάνα και γιατί η βαλίτσα της έγραφε: Χάνα Μπρέιντι, 16 Μαΐου 1931, ορφανό; Πρόκειται για ένα βαθιά αντιπολεμικό βιβλίο, μια ωδή στα χαμένα παιδιά του Ολοκαυτώματος. Σ? εκείνα που οδηγήθηκαν μόνα ή με τις οικογένειές τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, σ? εκείνα που από πίσω τους έκλεισε η βαριά πόρτα του θαλάμου των αερίων, σε όλα τα αμέτρητα παιδιά που γνώρισαν την απόλυτη φρίκη. Η μικρή Χάνα είχε την ατυχία να γεννηθεί Εβραία στην Τσεχοσλοβακία του ?30 και από την ύπαρξή της απέμεινε μόνο μια φθαρμένη βαλιτσούλα που ταξίδεψε ως το Τόκιο για να διδάξει σε μικρούς Γιαπωνέζους να αγαπούν την ειρήνη. Πώς; Μα, μισώντας τον πόλεμο. Τα παιδιά αποτελούν αναντίρρητα το μέλλον της ανθρωπότητας. Μόνο καλλιεργώντας την αντιπολεμική τους συνείδηση, υπάρχει ελπίδα να είναι καλό το μέλλον αυτό.

10) ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Τ' ΑΣΤΡΑ

ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πήχτωσε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ΄ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαμπάδες τ΄ ουρανού. Όλα ήταν γάλα ... γάλα ... λουλακί...και σπίθες. Το ποτάμι μουρμούριζε μες τον ύπνο του κρυφά παραμιλητά. Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε...ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι.. Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν παρηγορημένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να μετρήσει τ' άστρα.. Να τα μετρήσει όλα...σιγά σιγά...ένα ένα...Όλα... Και τα βρήκε σωστά.

11) ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ

ΒΕΝΕΖΗΣ ΗΛΙΑΣ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

Ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η Αιολική Γη είναι το βιβλίο του χαμένου παραδείσου των παιδικών χρόνων στα παράλια της Μικρασίας, και του δραματικού ξεριζώματος από τη γενέθλια γη. Το πλήθος των φανταστικών προσώπων, των εμψυχισμένων φυσικών στοιχείων, των παιδιών και των μεγάλων που συνθέτουν τον κόσμο της αιολικής γης είναι δοσμένα από το ώριμο ύφος του συγγραφέα με μορφή παραμυθένια, με πληρότητα μαγική.

12) ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Μια ιστορία που έχει ως θέμα την ανταγωνιστικότητα και τη συνεργασία.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες ώστε τα παιδιά να ξεπεράσουν τον εγωκεντρισμό τους, τη δυσκολία στη διαχείριση συναισθημάτων και να διευκολυνθούν στην αποδοχή του διαφορετικού.

Το πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας που συνοδεύει το παραμύθι εμπεριέχει δραστηριότητες που δίνουν ευκαιρίες στα παιδιά να ονειρευτούν, να παράγουν γνώση, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων, να πάρουν αποφάσεις, να οδηγηθούν σε δρόμους προσωπικής αναζήτησης.

13) ΛΩΞΑΝΤΡΑ

ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

H «Λωξάντρα» δεν είναι απλώς βιογραφία, ούτε απλώς μυθιστόρημα. Στο συναρπαστικό αυτό κείμενο οι πραγματικοί και οι φανταστικοί χαρακτήρες συγχωνεύονται για να αναπλάσουν την εικόνα της Πόλης πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. H Mαρία Iορδανίδου έγραψε το βιβλίο το 1963, όταν ήταν ήδη εξήντα έξι χρόνων, επειδή ―έλεγε― δεν ήθελε αυτά τα λίγα πράγματα που ήξερε να τα πάρει μαζί της. H «Λωξάντρα» είναι η ιστορία της γιαγιάς της: μέσα από αυτήν, η Mαρία Iορδανίδου ξαναζωντανεύει μιαν ολόκληρη εποχή, ακόμα και «τώρα, που όλα αυτά πέρασαν και το χορτάρι της λησμονιάς αρχίζει κιόλας να φυτρώνει».

14) Ο ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ

COELHO PAULO/ΚΟΕΛΟ ΠΑΟΥΛΟ

Εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗΣ Α.Α.

Ένας νεαρός Ισπανός βοσκός, ο Σαντιάγο, αποφασίζει ν' αναζητήσει τη μοίρα του. Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στη Σαχάρα και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Στο ταξίδι του θα γνωρίσει σοφούς βασιλιάδες και αλχημιστές. Ακολουθώντας τα σημάδια της μοίρας, θα συναντήσει μυστηριώδεις ανθρώπους και θα 'ρθει αντιμέτωπος με παράξενες καταστάσεις. 'Έτσι θα του τεθούν τα θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης, που θα τον αλλάξουν για πάντα. Θ' ανακαλύψει όμως ότι, όταν μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο παρόν, τότε είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. 'Όπως είπε και ο ίδιος ο συγγραφέας μιλώντας για τον Αλχημιστή, «το σύμπαν συνωμοτεί για να μας βοηθήσει, όταν προσπαθούμε να ζήσουμε το προσωπικό μας όνειρο». Μέσα απ' αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο, όπου συναντιέται ο μυστικισμός του Μεσαίωνα με το τραγούδι της ερήμου, ο Κοέλο μάς ανοίγει το παλιό μονοπάτι για τη γνώση του κόσμου: αυτό που περνά από την καρδιά.

15) Αχμές, ο γιός του φεγγαριού

του Τεύκρου Μιχαηλίδη

Εκδόσεις:  ΠΟΛΗ

Ένας πάπυρος θαμμένος σ' έναν τάφο στο Λούξορ, τις αρχαίες Θήβες. Ογδόντα τέσσερα λυμένα προβλήματα, ένα όνομα, μία ημερομηνία: το πρώτο ενυπόγραφο μαθηματικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας πάπυρος που συνοψίζει τις μαθηματικές γνώσεις των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες και, κατά τον Ηρόδοτο, επινόησαν τη γεωμετρία. Συγγραφέας του ο Αχμές, που θα γίνει οδηγός μας σε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ. Θα μας οδηγήσει στην Άβαρι, το κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία και Αφρική. Θα μας σεργιανίσει στη Μέμφιδα, ονομαστή για τους ναούς της αλλά και για τα κακόφημα καπηλειά της. Θα μας ξεναγήσει στο κατάφυτο από παπύρους Δέλτα του Νείλου, θα μας κεράσει μαύρη μπίρα από τη χώρα του Κους και γλυκόπιοτο σεντέχ, κρασί από ρόδι. Παρέα του, μασουλώντας μελωμένα σύκα και χουρμάδες, θ' ακούσουμε τους μύθους και τα παραμύθια της Αιγύπτου, όπως τα αφηγούνταν οι κατασκευαστές των πυραμίδων τις ώρες της ανάπαυσης. Μέσα απ' τη ζωή του θα βιώσουμε κι εμείς την πολυτάραχη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, τις διαμάχες, τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων, της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Μα πάνω απ' όλα θα συμμεριστούμε την απορία του, θα νιώσουμε τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο, το απρόσιτο, αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο...

16) Λογοτεχνικά βιβλία γύρω από τον ναζισμό

1. Έρικ Λάρσον, Στον κήπο με τα Θηρία

(μτφ. Α. Μιχαηλίδης, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2011)

Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Γ? Ράιχ μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας αμερικανών διπλωματών στο Βερολίνο της δεκαετίας του ?30.

2. Jo Nesbo, Ο Κοκκινολαίμης

(μτφ. Χ. Γιαννακόπουλος, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2013)

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Νορβηγού Nesbo, όπου ο πρωταγωνιστής αστυνόμος Χάρι Χόλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κόσμο του λαθρεμπορίου όπλων, των Νορβηγών νεοναζί, αλλά και με τη ζοφερότερη πτυχή της νορβηγικής ιστορίας , τη συνεργασία των Νορβηγών με τον Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο στη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.

3. Camilla L?ckberg, Το παιδί από τη Γερμανία

(μτφ. Γρ. Κονδύλης, Μεταίχμιο, Αθήνα, 2013)

Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Σουηδής L?ckberg , όπου η πρωταγωνίστρια Ερίκα ανακαλύπτει τα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο άντρας της, αστυνόμος Πάτρικ προσπαθεί να διαλευκάνει τον φόνο ενός συνταξιούχου καθηγητή ιστορίας, ειδικευμένου στον Β΄ Πα-γκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία που έρχεται στο φως αποκαλύπτει μια νέα γενιά νεοναζιστών που προσπαθεί να επιβάλει τα πιστεύω της.

17) ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΕΣ

του Ντίνου Κορδώση

18) ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΑ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΩΝ

του Ντίνου Κορδώση 

19) Ο τελευταίος γρίφος

του Ντίνου Κορδώση

Εκδόσεις: ΛΥΚΟΦΩΣ

20) Το κάλεσμα της άγριας φύσης

του Τζακ Λόντον

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Αμέριμνος ζούσε ο Μπακ, το μεγαλόσωμο λυκόσκυλο, σ' ένα κτήμα στην Kαλιφόρνια, ως τη στιγμή που τον παίρνουν με τη βία από το αφεντικό του, για να τον μεταφέρουν στον αρκτικό Βορρά και να τον ζέψουν στο έλκηθρο. Εκεί θα γνωρίσει το νόμο του ματσουκιού και του σκυλόδοντου, το μόχθο του έλκηθρου, και σιγά σιγά θα ξυπνήσει μέσα του η πρωτόγονη ζωική δύναμη εξασφαλίζοντας την επιβίωσή του. Και τότε η φωνή της ράτσας του, το κάλεσμα της άγριας φύσης, μυστηριακό, τυραννικό και προστακτικό, από τα βάθη του δάσους, θ' αρχίσει ν' ακούγεται πιο ελκυστικό παρά ποτέ. Ένα κάλεσμα που δεν μπορεί ούτε να το αγνοήσει ούτε να το αρνηθεί. Με το Κάλεσμα της άγριας φύσης, ο Τζακ Λόντον φτάνει στο κορύφωμα της περιγραφικής του δύναμης και της περίτεχνης πλοκής.

21) ΜΑΖΙ

της Ελένης Προβόλου

Εκδότης: ΚΑΛΕΝΤΗΣ

Ο Μύρων είναι το πιο μικροκαμωμένο παιδί όχι μόνο στην τάξη του αλλά και σε ολόκληρο το γυμνάσιο. Καθημερινά προσπαθεί να προστατέψει τον εαυτό του, όπως και οι συμμαθητές του, από τη συμμορία των "Σκαθαριών" που βασανίζει τους πάντες στο σχολείο. Σ' αυτόν τα "Σκαθάρια" έχουν βρει το τέλειο θύμα επειδή είναι διαφορετικός, αρχίζοντας από το παράξενο σουλούπι του και φτάνοντας στις συνήθειές του. Του αρέσει να μένει μόνος στα διαλείμματα και να αφοσιώνεται στις σκέψεις του. Το αγόρι έχει μπει στο στόχαστρό τους, αλλά κανείς δεν τολμά να τα βάλει μαζί τους. Ο αρχηγός των "Σκαθαριών", ο σκληρός Παμίνος, έχει μεγάλα σχέδια, θέλει να επιβληθεί και έξω από το σχολείο, στη γειτονιά, στη συνοικία και σε ολόκληρη την πόλη. Όμως η άφιξη μιας νέας μαθήτριας, της Λούνα, θα γίνει η αρχή για ν' αλλάξουν όλα... Μια ιστορία με έντονους χαρακτήρες όσο και πλοκή, που απεικονίζει γλαφυρά την καθημερινότητα των νέων, προβάλλοντας το θέμα της σχολικής βίας και τις κοινωνικές διαστάσεις του.